Evelien van Dal

HELP! Mijn ziel ligt in de goot. Dat is de titel van mijn afstudeerscriptie die ik schreef voor de Academie Integrale Menswetenschappen – SPSO. Bloed, zweet en tranen kostte het me om deze scriptie te schrijven. Hoogzwanger van ons eerste kind maar die scriptie moest af! Ik dacht namelijk in het psychosociale vakgebied iets te gaan doen. Niets bleek minder waar. Het was mijn weg niet en de scriptie maakte dat al duidelijk. Alleen zag ik dat zelf nog niet.

 

Het werd een levensverhaal

Eigenlijk heb ik geen scriptie geschreven maar mijn levensverhaal. Om aan de scriptie-eisen te voldoen heb ik er nog wel de nodige psychologische inzichten in opgenomen. Resultaat: het diploma is op zak, maar er staat geen boek in de boekenkast.

 

Stap 1 bij elk verhaal

Mijn levensverhaal gaat over het her-vinden van jezelf en je eigen waarden en het is best een mooi verhaal geworden. Toch had het stukken krachtiger (en sneller) gekund als ik had beseft met welk doel ik aan het schrijven was. Dan had ik een scriptie geschreven en later nog mijn boek. Met een duidelijk verschil in inhoud en taalgebruik. Dat is voor mij nu stap 1 bij elk nieuw verhaal: waar gaat het verhaal over, met welk doel en voor wie wordt het geschreven? Dat geeft houvast en richting voor schrijver én lezer.

Pin It on Pinterest

Share This