Evelien van Dal

Die verdraaide fototboeken

 

Elke moeder die ik spreek, kent het gevoel. Een telefoon vol foto’s die nooit een pagina van een fotoboek bereiken. We schieten erop los, leggen alles vast en de foto’s belanden in de cloud. Of niet. Dan staan ze alleen op je telefoon en raak je gestresst als je telefoon er plots mee ophoudt. Zo ook bij mij. Het project fotoboeken heeft jarenlang een plek in mijn brein ingenomen. Telkens weer kwam deze unfinished business in me op en met het verstrijken van de jaren werd de frustratie alleen maar groter. Tot ik het als project ging zien, er een planning op losliet en er gewoon aan begon. En weet je, het is afgerond. Én het viel uiteindelijk best mee. De jaren 2017 tot en met 2020 zijn afgebeeld in kleurrijk gedrukte boeken.

 

En nu de tekst nog

Het heeft me drie weken en – ik doe een gok – dertig uur gekost om zes jaarboeken te maken. Voor ieder kind drie. Onze oudste van zeven vond het super irritant dat ik met de fotoboeken bezig was in plaats van met hem. Maar enkele dagen geleden bladerde hij er uit zichzelf doorheen. Hij stelde vragen, maakte er opmerkingen over en haalde herinneringen op. Toch, en nou komt ie, merk ik dat alleen de fotoboeken voor mij niet voldoende zijn. Ze zijn fantastisch, maar het geeft geen reëel beeld. Want wat doe je tijdens het samenstellen van fotoboeken? Je kiest de mooiste foto’s, de leukste uitjes, die gezellige familiefoto waar je allemaal zo leuk op staat. Etcetera. Maar is dat hoe het leven binnen je gezin er ook echt uitzag? Ik heb de behoefte om er tekst aan toe te voegen. Hoe is dat jaar geweest? Wanneer hebben we intens genoten? Wat vond ik stiekem best lastig? Waar ben ik heel erg trots op? Waar genoot jijzelf intens van?

 

Een completer verhaal

Door deze vragen te beantwoorden, krijgen de foto’s een context. En mocht het dan ooit nodig zijn voor onze kinderen om antwoorden op vragen te krijgen over hun vader en/of moeder, dan ligt er iets klaar voor ze. Iets meer dan alleen foto’s, zodat ze het verhaal een stuk completer kunnen maken. 

Je snapt ’t. Er is een nieuw project geboren.

Pin It on Pinterest

Share This